Hoe werkt Nationale Huizenruil?

In een paar simpele stappen op vakantie of weekendje weg in eigen land. Door middel van het ruilen van je huis. Je komt dan op leuke plekken waar je anders misschien niet zo snel terechtkomt.

Meld je aan met een geldig e-mailadres en betaal een bijdrage van € 55,-.

Log vervolgens in op de website en maak je ruilprofiel aan. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk met goede foto's en een aansprekende tekst.

Toon je ruilprofiel op onze website. Alleen gebruikers met een volledig ingevuld en gepubliceerd ruilprofiel, kunnen ruilen met andere gebruikers.

Nu kan je door ons bestand bladeren, voor jouw vakantiebestemming in Nederland. Leuke plek gevonden? Dan stuur je die gebruiker een virtueel bloemetje. Als de andere gebruiker ook interesse heeft, ontvang je een bloemetje terug. Pas dan zijn jullie e-mailadressen voor elkaar zichtbaar en kun je verdere afspraken maken.

Wat zijn de voordelen van Nationale Huizenruil?

 • Een enorme kostenbesparing op de accommodatie
 • Geen extra kosten voorafgaand aan of na de vakantie
 • Leuke contacten met mederuilers
 • Unieke beleving van Nederland als lokale inwoner in plaats van als toerist in een hotel of op een vakantiepark
 • Vele extra’s in de ruilaccommodatie zoals bijvoorbeeld: fietsen, kinderspeelgoed, boeken, cd’s 
 • De beste tips over de omgeving, activiteiten, leuke winkels, musea en restaurants via jouw ruilpartner
 • Persoonlijke afspraken met de ruilpartner zoals bijvoorbeeld: het verzorgen van elkaars huisdieren
 • En je kunt je zo vaak ruilen als je wilt om al het moois dat ons land biedt te ontdekken

Hoe vaak mag ik ruilen?

Je mag jaarlijks onbeperkt ruilen. Als je van huis wilt ruilen met een andere gebruiker, moet je profiel volledig ingevuld en getoond zijn op de website. 

Bekijk de huizen in ons ruilbestand.

Wat als ik niet wil ruilen?

Geen enkele ruil is verplicht. Komt het niet uit, wil je niet (meer) naar die streek, spreekt het huis van de ander je niet aan of voelt het gewoon niet goed? Dan wijs je de aanvraag van de ander af. Omdat het eerste contact via onze site gaat, zijn jouw gegevens niet bij de aanvrager bekend en zul je dus ook niet buiten dit platform om benaderd worden.

Hoe vind ik een mederuiler?

Via het ruilprofiel delen gebruikers informatie over het huis, de locatie en zichzelf. Gegevens zoals woonadres en telefoonnummer worden niet weergegeven.

Als je ingelogd bent, kun je door de diverse ruilprofielen in ons bestand bladeren. Heb je een plek gevonden waar jij graag een korte of langere vakantie wilt doorbrengen, dan stuur je een digitaal bloemetje. Hiervoor moet je zelf ook over een zichtbaar en volledig ingevuld ruilprofiel beschikken.

Wanneer de interesse wederijds is, ontvang je elkaars e-mailadres. Hiermee kan je contact met elkaar opnemen en verdere afspraken maken omtrent de ruil. Een ruil is nooit verplicht. Je ruilt alleen als het goed voelt.

Kan ik ook mijn tweede huis ruilen?

Ja dat kan. Ben je in het bezit van een vakantiehuis in Nederland en wil je jouw vakantie eens in een ander deel van ons land doorbrengen, dan is Nationale Huizenruil hiervoor bij uitstek een geschikt platform.

Op dit moment kun je één woning toevoegen aan je profiel. Wil je jouw tweede woning daarnaast ook aanbieden, dan dien je een tweede profiel aan te maken.

Is huizenruil veilig?

Veel ruilers vragen zich af of ze hun huis en spullen wel aan onbekenden kunnen toevertrouwen. Realiseer je dat jouw mederuiler zich precies hetzelfde afvraagt. Huizenruil is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect voor andermans eigendommen. Wij zien erop toe dat iedereen met zoveel mogelijk vertrouwen aan Nationale Huizenruil kan deelnemen door:

 • erop toe te zien dat de profielen volledig worden ingevuld, alvorens ze zichtbaar worden op de site
 • de mogelijkheid te bieden om zelf jouw ruilprofiel (tijdelijk) te verbergen
 • geen persoonlijke gegevens te publiceren, behalve voornaam en woonplaats
 • de e-mailadressen pas te delen als beide partijen interesse hebben in een mogelijke ruil middels een digitaal bloemetje

Is huizenruil verstandig tijdens de Corona-crisis? 

Net als met alle activiteiten die je onderneemt, is het van groot belang om de thans geldende RIVM-regels in acht te nemen bij huizenruil. Dan is het verantwoord om op pad te gaan. Onze ervaring is dat huizenruilers hun (ruil)huis altijd heel schoon achterlaten. We adviseren echter om de contactpunten zoals deurklinken extra aandacht te geven en nog beter te ventileren dan normaal. Ook bij sleuteloverdracht houdt men 1,5 meter afstand en bij griepverschijnselen zal de ruil helaas moeten worden afgezegd

 

Wat kost Nationale Huizenruil?

Voor het gebruik van ons platform vragen wij een bijdrage van € 55,- per jaar!  Hiervoor kun je zo vaak ruilen als je wilt, zonder bijkomende kosten. Je bepaalt zelf per jaar of je wilt verlengen, het wordt niet stilzwijgend verlengd.

Aanmelden kan op ieder moment van de dag.

Heb je meer vragen?

Wij zijn meer dan alleen een website en zijn dagelijks voor de gebruikers van ons platform bereikbaar.
Heb je suggesties of vragen, wil je meer informatie of heb je hulp nodig bij het aanmaken van een ruilprofiel, laat het ons dan weten.

E-mail ons via [email protected]ationalehuizenruil.nl of:

Stuur ons een bericht via Facebook

Tot ruils!