Nieuws

Ontdek Groningen

Gepubliceerd op:


De grootste stad van noordelijk Nederland ontstond op de uitloper van de Hondsrug (een langgerekte zandrug in Groningen en Drenthe). De oudste schriftelijke vermelding stamt uit 1040. Echter hebben archeologische vondsten bevestigd dat de plaats al ver daarvoor bewoond werd. In de veertiende eeuw sloot de stad zich aan bij het Hanzeverbond en maakte daarmee deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Groningen is een Hanzestad met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een gezellige binnenstad. En met meer dan 50.000 studenten kan Groningen zich tegenwoordig met recht een bruisende studentenstad noemen.  

Zien

In het centrum van de stad staat de Martinitoren, ook wel ‘d’Olle Grieze'. Dit is het symbool van Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk en is ongeveer 97 meter hoog. De kerk is vernoemd naar Sint Maarten en deed tijdens het kortstondige bestaan van het eerste bisdom Groningen (1559-1594) dienst als kathedraal. In 1594 werd de stad Groningen protestants en daarmee ook de Martinikerk. De wandschilderingen werden met pleisterkalk bedekt en de heiligbeelden verwijderd. Toch zijn van de prachtige muur- en gewelfschilderingen veel bewaard gebleven. 

Het Groninger Museum valt meteen op, zodra het in je gezichtsveld komt. Het gebouw is een museumstuk op zichzelf, dat tot op de dag van vandaag nog tot discussie over moderne museumarchitectuur leidt. Zowel het uiterlijk als het intererieur is excentriek te noemen.

Tegenover het museum staat het treinstation van de stad. Het hoofdstation werd tussen 1891 en 1893 gebouwd, naar ontwerp van de Amsterdamse architect Isaac Gosschalk. De centrale hal is in 1999 in oude glorie en eer herstelt. Ben je niet met de trein gekomen, dan is het zeker aan te raden om toch het gebouw binnen te gaan.

Je boodschappen doen in een neoclassicistisch monument uit 1862? In Groningen kan het het. De Albert Heijn aan de Vismark is namelijk gevestigd in de Korenbeurs. Een prachtig oud pand dat op de lijst van Rijksmonumenten staat. Achter de Korenbeurs ligt Der Aa-Kerk. Een Middeleeuwse kerk in Gotische bouwstijl.

Genieten

Lekker eten, gezellig borrelen of uitgebreid lunchen. Groningen biedt tal van mogelijkheden tegen een goede prijs. Met uitzicht op de Martinitoren kun je bijvoorbeeld genieten van een lunch in het 400 jaar oude Goudkantoor. Oorspronkelijk was het een gebouw die dienst deed als belastingkantoor voor de provincie Groningen. In 1814 werd het een waarborgkantoor, waar men gouden voorwerpen kon laten waarmerken. Na de Tweede Wereldoorlog was het Goudkantoor één van de weinige panden aan de Grote Markt, die niet beschadigd raakte.  

De Grote Markt is bij uitstek de plek om een terrasje te pakken. Voor de beste eettentjes ga je richting de Vismarkt of de Poelestraat. Uitgaan kun je hier tot de zon weer opkomt. Groningen kent geen regelgeving rond sluitingstijden. Er is dus altijd wel een kroeg op club open en na een nacht doorhalen eet je vanaf een uur of zeven pizza of shoarma als ontbijt. Bijzondere winkels en speciale boetiekjes vind je buiten de Herestraat. Sla aan het eind van deze lange hoofdstraat rechtsaf, ga de Vismarkt over en loop de Folkingestraat in. Dit is de leukste winkelstraat van Nederland, die je absoluut moet ontdekken.

 

 


0
Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een bericht achter

Anti-spam*
Om te versturen, klik de wereldbol en de trein aan.