In onze serie 'Proeven van de Provincie' reizen we van regio naar regio op zoek naar lekkere recepten en lokale specialiteiten. Deze week is de provincie Zeeland aan de beurt. De zuinigheid van de Zeeuwen is absoluut niet terug te vinden in hun streekgerechten en producten.
Kreeft
Zeeland heeft een eigen kreeftensoort. De Oosterscheldekreeft. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat door de afwijkende DNA structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Daarnaast is het een apart soort dat zich onderscheidt van andere kreeften. Er zijn diverse restaurants in de provincie te vinden, waar deze delicatesse op het menu staat. Het kreeftseizoen loopt van de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Buiten dit seizoen zijn de kreeften beperkt verkrijgbaar
De Bolus en de Babbelaar
Voor de zoetekauw hebben de Zeeuwen een heerlijk gesuikerd koffiebroodje en romige zoete snoepjes in het aanbod. De Zeeuwse Bolus wordt gemaakt van wit brooddeeg, gedraaid in suiker en kaneel. Iedere bakker kent zijn eigen recept, maar zoet is het altijd. De Zeeuwse Babbelaar is een snoepje dat (soms nog met de hand) gemaakt wordt van boter, suiker, azijn, water en een snufje zout. De smaak ervan doet denken aan de 'Werther's Original'- botersnoepjes.
'Zeeuwse' mosselen
De zeevruchten, waar Zeeland zo bekend om staat, komen niet van oorsprong uit de provincie. De mosselen worden namelijk opgevist in de Waddenzee en naar diverse percelen voor de kust bij Yerseke vervoert. In die percelen spoelen de mosselen zichzelf schoon. Dit proces wordt verwateren genoemd. En omdat dit proces in Zeeuwse wateren plaatsvindt mag de mossel 'Zeeuws' genoemd worden. Mosselen bereid je op de volgende klassieke manier:
- 4 kilo mosselen
- 2 preien
- 2 uien
- paar takjes bladselderij
- 2 laurierblaadjes
- 1 glas droge witte wijn, water of bier
Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen.
Snijd de prei en de ui in dunne ringen. Snijd de bladselderij(blaadjes) grof. Doe deze met de groenten, de laurier en de wijn in een grote pan.
Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook.
Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken.
De mosselen zijn gaar, serveer ze direct.
[recept van: Het Nederlands Mosselbureau]